ACESTA ESTE UN BLOG ORTODOX, ORICE CRESTIN CARE ESTE BOTEZAT IN NUMELE SFINTEI TREIMI,IN ORTODOXIE SI CARE LUPTA CU PACATELE SA NU-L ROBEASCA,SAU CU DEMONII SLUJITORII CELUI RAU,ESTE UN OSTAS AL LUI IISUS HRISTOS ,FIUL LUI DUMNEZEU,CARE ESTE SI LUMINA LUMII.
"Iar cîtiva dintre slujitorii Sfîntului Altar din ziua de azi defaimã aceste Sfinte Canoane, numindu-le bariere ruginite. Canoanele sunt insuflate de Duhul Sfînt prin Sf. Apostoli si prin Sf. Pãrinti ai celor sapte Sfinte Soboare ecumenice si ei zic: "Canoanele, de multa vechime pe care o au, au ruginit." Nu zic cã ei de multã grãsime si nefricã de Dumnezeu li s-a întunecat mintea si au nãpîrlit, cãzîndu-le si pãrul si barba si mustata, fãcîndu-se ca femeile. Cum e chipul Domnului si al Sfintilor si cum e chipul lor? De aceea, Sfintele Canoane ale Sfintilor ei le calcã în picioare, dar predicã sus si tare cã sunt ortodocsi." (Hranã duhovniceascã, Buc., 2000) Sfantul Ioan Iacob Hozevitul

sâmbătă, 6 martie 2010

The Book of Eli (Cartea lui Eli), o cronica a filmului, Pr. Lucian Grigore

Cartea lui Eli

Un film care dezgoleşte osatura social-politică şi determinările curente ale veacului de balastul perfid al instituţionalizării. Când toate mecanismele sociale sunt deconstruite, lumea devine fie descoperită în faţa abuzurilor, fie se eliberează de sensul unor restrângeri comunitare inoperabile. Rămâne în faţa acestui cutremur identitar persoana singură, solitară, să ia în piept rostul său pierdut iremediabil şi să-l restaureze, dar nu atât de singură cum s-ar crede la prima vedere, ci având pe Dumnezeu drept partener şi sens sigur de mers.
Filmul ne învaţă să vedem că asigurarea unui echilibru interior nu vine nici de la încrederea în sine şi nici de la abilitatea de a ocoli dezastrele, ci rezidă doar dintr-o profundă legătură cu Dumnezeu în care crezi nestrămutat şi care te ocroteşte pretutindeni. The Book of Eli este o alegorie despre lumea noastră de acum şi de totdeauna, un poem despre încrederea deplină în ajutorul şi ocrotirea dumnezeiască şi despre salvarea lumii prin credinţă. O temă profundă, atent administrată de la un capăt la altul al istoriei. Scenaristul Gary Whitta şi fraţii Allen şi Albert Hughes – regizorii acestui film – ne invită să explorăm limita până la care se poate manifesta substituţia unei stratificări sociale aflate în derivă, o lume profund distorsionată de efortul reconfigurării etajelor ei de autoritate publică şi totuşi capabilă să-şi revigoreze tentaţia restituirii drepturilor, ori să descătuşeze libertăţi personale.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Eu am vazut doar secvente darconsider foarte nefolositor acest film atat in post!!! cat siin general. Asa pot interpreta orice film sa vad o lectie in el, insa pe langa aceasta sa vad multe lucruri nefolositoare care imi incarca mintea si mi-o imprastie...nu stiu poate gresesc...Doamne ajuta!

Cristian spunea...

Depinde la starea duhovniceasca in care esti.Nu sunt eu destul de intarit duhovniceste,dar cel putin am ajuns la starea in care sa nu ma smintesc de unele secvente de violenta si sa iau ceea ce este bun din film,sa iau in considerare mesajul care transmite filmul.In acest film mi-a placut ca de fapt Cartea Lui Eli era Sfanta Scriptura,prin care Dumnezeu vorbeste omului.Filmul pune accent pe valoarea Sfintei Scripturi ,il face pe omul lumesc sa inteleaga ca singura cale de supravietuire in aceasta lume si mai ales in lumea care va venii,cu siguranta a razboiului,pentru ca Sfintii Parinti au profetit ca va venii al 3-lea razboi mondial(ex:Sfantul Lavrentie de Cernigov)este in cercetarea Sfintei Scripturi,pentru ca in acele vremuri foarte putini duhovnici vor fi,si nadejdea mantuirii va fii in Rugaciune si in cercetarea Sfintei Scripturi,de unde vom lua si Hrana Sufleteasca.

Trimiteți un comentariu